Wednesday, 31 October 2012

A Good Day to Die Hard (2013)

Premise 

When John McClane's son Jack gets into trouble while in Russia, McClane travels to Moscow to help him out, only to get caught up in a terrorist plot involving the circumstances behind his son's arrest. 

                                                                                                            


video
  • Bruce Willis as John McClane
  • Jai Courtney as John "Jack" McClane, Jr.
  • Cole Hauser as Collins
  • Sebastian Koch as Komorov
  • Yuliya Snigir as Irina
  • Amaury Nolasco
  • Pavel Lychnikoff
  • Megalyn Echikunwoke
  • Anne Vyalitsyna
  • Ivan Kamaras
  • Mary Elizabeth Winstead as Lucy McClane

Friday, 19 October 2012

Alvin & Vivian: Upcoming asian Porn Star?

Alvin Tan

Vivan Lee
Hmm... aku ada terbaca sebuah artikel mengenai "pornstar" ni melalui blog-blog dan aku seakan terkejut. Jangan salah anggap. Aku menulis ni bukan sebab nak promote or anything tapi just to share apa yang aku fikirkan saja. So, jangan nak dok menggatal tanya aku mana nak dapat video diorang ke apa ke. Termasuk link. Biarlah ia di klafisikasikan sebagai "confidential research source". Jangan risau, aku bukan buat tuduhan melulu ke apa ke. Aku dah tengok gambar dan memang sah mereka..Hehehe.. 

Mereka berdua merupakan warga Malaysia yang sedang mengambil course perundangan di National University of Singapore (NUS). Mereka berdua merupakan sebuah pasangan couple yang cukup daring dan berani. Boleh dikatakan bodoh juga. Well, nak dikatakan terdapat beribu-ribu video klip lucah lain yang dihasilkan oleh warga negara kita termasuk melayu. Kebanyakkannya bertujuan peribadi dan akan 'terpublish' bila "leak" atau jatuh ke tangan pihak yang tidak bertanggungjawab. Tetapi bukan seperti kes mereka berdua ni.

Mereka berdua start dengan mengambil gambar bogel masing-masing bagi tujuan peribadi sehingga Vivian terdetik untuk upload di internet bagi tujuan mencari 'penghargaan' di atas usaha gigih mereka. Mereka post di facebook dan blurkan bahagian-bahagian "kritikal" di dalam gambar tersebut. Mereka menggelarkan diri mereka sebagai "Alvin & Vivian".

p/s: Walaupun bukan orang Melayu, as a Malaysian, we should be embarrassed by this.

Wednesday, 26 September 2012

Gambar Ikonik "The Fallingman" dan Penerjun WTC Yang Lain


Siapa lelaki ini?
Siapa ambil gambar ini
Apa yang difikirkan si lelaki disaat akhir hidupnya

Bila seseorang terjun dari WTC mereka akan mencapai kelajuan terminal 150 batu sejam. Masa yang diambil untuk terhempas ke tanah pula adalah lebih kurang 10 saat. Beberapa hari selepas 911 aku banyak mendengar orang berkata

"Kalau terjun dari ketinggian sebegitu aku rasa mati sakit jantung dulu sebelum mati berkecai"

I think this is utter bullshit. Most pictures and videos of jumpers I saw showed them flailing prior to turning into a pool of liquid. I think people who told the story above were just trying to comfort themselves. Believing that someone died before exploding like a watermelon would probably help you sleep easier than thinking about "what were the things these people were thinking in the last 10 seconds of the life"

Selepas dua pesawat menghentam sisi WTC kebakaran besar berlaku akibat kombinasi koktel minyak kapal terbang dan barangan pejabat. Dari laporan saksi, selama sejam setengah hinggalah kedua-dua menara ini roboh mangsa yang terperangkap mula terjun. Ada yang terjun berseorangan. Ada yang berpegangang tangan. Mereka terjun satu persatu menemui ajal mereka. Terjun kerana tidak tahan bahang api yang membakar. Terjun kerana sesak nafas kerana asap yang tebal. Aku tak boleh letak diri aku dalam situasi dimana aku perlu memilih how to die. Kamu boleh? Pilih mahu mati lemas, mati terbakar, mati dihimpap menara yang roboh atau terjun dan membunuh diri kamu dahulu sebelum 3 pilihan kematian yang aku katakan tadi tiba?

Kembali kepada gambar ikonik diatas. Gambar ini diambil oleh Richard Drew, seorang jurugambar Associated Press. Pada hari kejadian beliau sepatutnya mengambil gambar sebuah pertunjukan fesyen ibu mengandung. Setelah menerima panggilan dari bossnya beliau bergegas ke WTC dan membawa lensa 200MM sekali bagi merakamkan hari yang bersejarah ini. Beliau mula mengambil orang yang terjun dari bangunan. Dalam banyak-banyak gambar yang beliau ambil gambar diatas ialah gambar yang paling menarik perhatian beliau. Tidak seperti gambar pelompat lain mangsa didalam gambar diatas nampak tenang. Seakan menerima nasib dan ajal beliau. Fakta menarik tentang Richard Drew ialah beliau jugalah jurugambar yang mengambil gambar Senator Robert Kennedy selepas beliau ditembak oleh Sirhan Sirhan pada tahun 1968 



siapakah mangsa dibawah? Pada awalnya beliau dikenal pasti sebagai Norberto Hernandez, seorang pekerja restoran yang berasal dari Puerto Rico. Tetapi selepas ahli keluarga Norberto yang diberikan beberapa keping lagi gambar yang diambil oleh Richard Drew, mereka menolak kemungkinan lelaki didalam gambar itu adalah Norberto. Identiti lelaki ini akhirnya dikenalpasti sebagai Jonathan Briley (43) seorang pekerja restoran Windows of The World yang berada di tingka 106 dan 107.Jonathan berasal dari New York dan mempunyai seorang isteri. Jasad beliau berjaya dikenal pasti oleh abang beliau melalui kasut dan baju berwarna jingga yang dipakainya. Kasut yang dipakai beliau kini diletakkan didalam garaj milik abang beliau sebagai memorial bagi Jonathan. 


Sepuluh tahun sudah berlalu. Akhirnya dua persoalan yang muncul didalam kepala aku sedekad lalu terjawab. Satu sahaja soalan yang masih menjadi misteri dan tidak akan aku ketahui iaitu jawapan kepada apa yang difikiran Jonathan Briley beberapa ketika sebelum ajal. 



Monday, 24 September 2012

Broga Hill Hiking

22/9/2012 hari Sabtu yang lepas aku,awek aku dan jugak kawan-kawan opis telah pergi mendaki bukit Broga neh..Macam aku memang tak penah pergi lagi tempat nie so rasa excited cikit la..hahaha..Orang cakap kalau nak mendaki kena datang awal-awal sebab nak tengok matahari naik kan..huhu...Nak dijadikan citer,.pagi tue masa nak bangun kul 3 pagi,..memang susah giler..al maklumlah,hujan tengah lebat masa tue...Rasa cam malas je nak pergi..Tapi dengan kudrat yang ada aku gagahi jua..chewahh..hahaha...Plannye sume berkumpul kat perkarangan opis BPP lam kul 4 pagi then gerak sama-sama.
Lepas dah gerak tue sampai je Semenyih kitorang solat subuh dlu kat masjid...Bila sume dah selesai aktiviti ke Broga diteruskan..masa tu hujan dah berhenti dah..Lega la cikit..huhu..kannye apa..nak naik bukit tinggi kan..nanti hujan licin jatuh susah pulak..betol tk?..
Kitorang sampai lam kul 7 camtu la..lewat gak..Tapi orang dah ramai dah time tue...Dengan pelancong,budak skolah lagi..Lepas berkumpul doa-doa cikit baru gerak..Perghh..aku nie dah la lama tak naik gunung..panas badan pon tak terus naik je..memang lenguh kaki weh..Berbagai rintangan dan halangan ku tempuhi..Tambah-tambah Chenta pon ada sekali..kena cover n jaga dia sekali la..huhu..Walaupon penat tapi ceyes..memang PUAS hati..Bila dah sampai ke puncak tue..sume keletihan tue hilang...Rasa cam nak pergi lagi plak..huhu...Pape pon pada kawan-kawan yang nak datang ke bukit broga tue datang la awal-awal pagi eh..datang lambat panas la jawabnya..hihi..ok guys..nie je coretan dariku untuk anda semua..hahaha..SaLam....

PeTa ke Broga Hill